Thursday, January 26, 2017

sang pemimpi, bermimpi. bhg 1

Song Playing: You're gonna live forever in me - John Mayer

well hello. aku akan ceritakan tentang how a girl messed her life in uhm.. less than a minute.


it all started with this one lady *point kat diri sendiri* (yeap, me) yang kononnya inginkan sejenis perubahan dalam kehidupan degree dia. tanak lah fall fall in love, tanak la bercrush crush ni. ok. tipu. crush tu masa hari daftar tu aku dah gigih melilau mata cara crush. nak buat motivasi konon. PUI! hahaha tapi since best friend aku sejenis supportive nak mampus, dia dengan girangnya siap tolong pilihkan *kesat ayaq mata* (oh ya bestfriend aku, Najat dia masuk sama degree dengan aku. beserta dengan beberapa ketul best friends yang lain) pastuuu najat ni perempuan bersemangat yang kalau kat list priority dia tu CONFIRM ah top sekali is to make others happy. Serious talk. So selepas puas memilih yang mana untuk dijadikan crush aku, Najat pergi kejar mamat tu get his name and his phone number :) tak semena kan aku yang minat, najat yang minta. aduh strategy aa, takkan korang tak pernah buat?! untuk sehari tu, tu lah crush aku. mmm kasi nickname eh? Chin. ha. yes, Chin. Dagu. nantikan nama nama anggota badan yang lain. hahahahhahaha kiddingggg.


Hari pertama class,aku perempuan bising yang memang TAKKAN NAK DAN TAKKAN SUKA classmate sendiri. well atleast that was what i believed in lah. dan masa nak pilih classrep, mata aku telaah sorang sorang classmates. najat cakap "yang kat depan tu, yang macam nerd tu" lalu mamat tu pun pusing slomo.. *bayangkan apa apa lagu yang sesuai dimainkan sambil rambut terbang terbang ditiup angin* dan aku pun pertama kalinya terpandang muka dia.. dan hati aku baru nak terdetik, mulut najat terdetik dulu "ok tu crush aku" or somethin like that. meh. apa yang hati aku nak detik tadi? jangan pikir lah. aku pun tak tahu tah ye tah tidak hati aku terdetik time tu haha! theeeen cuba teka siapa classrep?! mestilah AKU. hah. the next day, lecturer cakap ada student yang belum able to daftar dalam kelas ni. selalunya, kalau masalah remeh macam ni memang student tu sendiri aa settle dengan lecturer tapi lecturer ni suruh aku make sure budak tu register and tolong dia semua. aku cm aduh budak mana!!!! tapi tak jerit la tapi dalam hati aku memberontak. then lecturer sebut nama dia dan kasi number dia. aku pun whatsapp tanya, peh crush najat ni bahasa dia habis formal. dak dak pidato ni. dalam pale aku la time whatsapp dia. pastu aku tengok mamat ni macam sejenis yang tak paham tau. maksud akuuu, kau tak faham dia. kau macam jadi curious gila asal ah dia macam ni, asal dia macam tu, dan aku sejenis kucing yang boleh mati akibat curiosity aku; and i try to get a closer look into his little bubble. i wanna understand him. because i actually, hate him. HAHA. aku macam ee tak suka aa poyo eee mamat ni cakap ada accent. pastu semua incident dia nak jadi hero. pastu semua lecturer dia nak impress pastu semua perempuan cakap dia hot aku cam ee tak pon kat mane tah hot dia kat betis agaknye. tak nampak pon. aku punya tahap benci yang membuak tu sampai lecturer english suruh write an essay about the people you like/hate the most, I wrote a frickin essay on Why is he the person I hated the most. I felt so proud of that essay that i actually thought of sharing it online. kau nampak betapa bencinya aku kat dia. kebencian aku buat najat dah tak suka dia. dan hari hari balik bilik aku akan complain kat erna tentang betapa bencinya aku kat dia. Erna is my roommate btw. Najat is my classmate aaand housemate. Ha. then, aku kena masuk satu class yang tak semua classmate aku kena masuk termasuklah najat (apehal banyak nau  perkataan masuk setan) dan mamat ni ada dalam kelas ni dengan aku. Aku kan dah cakap tahun lepas, aku ni perempuan girang. setiap kali aku ketawa ke senyum ke mesti mamat ni akan pandang dan tanya "asal?" macam kononnya dia jelah sumber kebahagiaan aku. Hello?? ko pikir ko sape ek. stress aku. 


minggu demi minggu berlalu, kami masih lagi belum jumpa common ground kami. semua benda yang dia rasa betul memang confirm salah lah kat mata aku. dan yang aku rasa betul, dia ada je nak bantah. I call this daily argument. but he said, No we are not arguing we just have different point of views. well yea we do but when we try to convince another on why we are more right than them, DAS ARGUIN'. ok??? haish. dia memang akan avoid duduk sebelah aku tau dalam kelas, dan seperti petunjuk, setiap kali aku buat benda yang teruk/tak senonoh atau apa apa yang sewaktu dengannya, mesti time tuuu lah dia tengah pusing pandang aku. aku cm shit la kenapa time aku tengah bagi sedekah ke buat homework ke kau tanak pandang?! eheh tak, part sedekah tu gurauu.


pastu result test 1 subject statistics keluar. aku dapat highest (SILA BERDIRI TEPUK TANGAN SEMUA, YES THANK U THANK U) dan dia dapat lowest. aku macam frust. padahal aku tak belajar dengan dia ke apa pun cuma aku tau dia pandai tapi dpt lowest aku rasa macam nak pergi tengking dia ape yang tak kena dengan hidop engko. macam tu. then lepas dapat result tu, dia bangun, tarik kerusi dan duduk sebelah aku. dia ckp slowwww je "ajar aku" aku mcm awh weh dia suruh aku ajar dia!!! cmtu. tapi aku cm eh asal aku happy hek eleh. then malam tu kitorang study untuk test 2 pulak. dia nak study sekali. so aku kan perempuan budiman, aku invite jela dia join aku dengan budak budak kelas lain study. (ye, dia tk bergaul sangat dengan budak kelas, dia suka buat hal sendiri) (aku je suka sakat dia, hari hari aku bagitau dia aku benci dia) (sampai dia tanya classmate aku yang lain kenapa aku benci sangat kat dia) (padahal aku pun tak sure la aku benci dia ke tak... wait whut kbai) dan malam pun tiba, aku dengan budak budak class start study awal. pukul 8 macam tu sebabnya tempat study ni tutup pukul 12 so kami takmau la buat perkara sia sia study sekejap je en kalau turun lambat. dan aku pun tunggu dia, aku call dia kata kejap kejap. dah sejam. melayu aa dia ni, muka je hindustan. takkan kejap sampai sejam. then 945 dia turun. aku dah bengang dah. kau nak belajar ke, turun bapak lambat dan dengan selamba dia buka laptop main game!! aku dah menggelegak dah weh kalau nak tumpang masak air pun boleh siak geram gila aku tengok muka bodooooh selenga je dia macam tak paham je kenapa dia turun. heyyyyy mangkok!! sabar hanisah sabar then aku cm ah lantak kau sana. aku study study 1130 kawan kawan yang lain dah pack pack so aku pun pack la. tapi dia masih lagi menghadap laptop dia. dan diorang dah gerak, aku diri tengok dia, aku ckp aa"kau tunggu apa?" dia cakap "eh takpe kau gerak aa dulu diorang tunggu tu, aku nak lepak sini jap" aku jadi serabut sebab aku tau kalau manusia macam ni mesti ada masalah aa ni. then aku call yang lain suruh gerak je tak payah tunggu aku. aku tarik balik kerusi. aku duduk and aku cakap "tak, sekarang ni aku nak kau cerita je. whats been bothering you?" then dia macam "eh takde apa ah serious. balik ah" aku cam nope nigga i aint movin until you start talking. ada la dalam 3 minit duduk diam kematu dua dua bisu. then dia terus start cerita masalah dia. dan dalam masa 30 minit tu aku dapat kenal dia dan faham dia dan tahu asbab atas setiap satu perbuatan dan cara dia. mata aku dah bergenang tapi aku macam wei hanisah kau bukan pondan kau takkan nangis depan dia, simpan simpan airmata tu. then dah habis cerita masalah dia, dia pandang aku pastu dia senyum then dia kata "tak sangka kan? orang yang paling benci aku, ialah orang yang sama tengah dengar masalah aku ni" pastu dua dua gelak. tu aa kali pertama kami actually rasa benda yang sama kelakar. haha pastu dia teman aku jalan balik kolej aku. sepanjang jalan tu kami diam je tapi macam macam bermain dalam fikiran aku. aku rasa macam berdosa gila kat mamat ni sebab benci sangat kat dia padahal aku tak tahu pun siapa dia. dan sampai depan lift, dia jerit "hanisah!" aku pusing, dia angkat tangan "thank you for tonight" aku angguk. masuk je lift airtmata aku dah hampir berderai, masuk je rumah aku cari bilik najat then terus nangis kat kaki dia. aku sebak sangat. najat ni punya kelakar "APA DIA BUAT KAT KAU? DIA CABUL KAU KE? KENAPA KAU NANGIS SAMPAI TERESAK ESAK NI" aku tk bercakap apa. nangiiiis sampai aku ngantuk, aku masuk bilik dan sambung nangis sampai tertidur. 



i know, last night has changed many things, many feelings, some china great wall has been demolished; i gained a good good friend.


tu thought aku masa bangun pagi lepas nangis sepanjang malam. dan aku betul, kami jadi rapat gila. not in class tho, tapi kami share everything. daripada siapa crush sampailah siapa yang dibenci. hahaha 


ni consider part 1 lah. kalau aku rajin nanti ada part two. toodles!


apa yang aku ingat,

Hanisah comel nak mampus.

No comments: